tiistai 19. helmikuuta 2013

Mitä muut edellä, sitä Laura perässä

Hyviä kirjoituksia Internet- markkinoinnista


Muutkin oli tehneet niin kivan koosteen lempi blogipostauksista luokkatovereilta niin mäki tahdoin! Olen niin ilolla yllättynyt miten kiva (ei yhtään koulutyöltä tuntunut) on ollut lukea muiden kirjotuksia, on ollut hauskoja kirjoituksia, aiheita joita en ole ennen kuullut, uusia näkövinkkeleitä ja todella hyvää kertausta moniin aiheisiin!

                                                             Kuva: sheikh_tuhin

Eli tässä tulee Lauran TOP 10 postaukset:
(ei ole mikään paremmuusjärjestys)

1. Onnistunut Internet-markkinointi case kirjoittanut Hanna (hauska ja innovatiivinen case)

2. Facebook – tehokas apu markkinointiin kirjoittanut Suvi (pitkästä aikaa jotain uutta ja mielenkiintoista facebookista)

3. Internet advertising: the medium is the difference kirjoittanut Riina (Ajankohtaista asiaa vuosikymmenen takaa ja guruilu pohdintaa Riinalta postauksen jälkeen)

4. Muumikonversio kirjoittanut Helena (hauska lähestymistapa aiheeseen, ei olisi itseltäni irronnut moinen kirjoitus)

5. Affiliate markkinointi - video kirjoittanut Jukka (mahtavaa että joku on nähnyt vaivaa tehdäkseen videon)

6. Mitä tarkoitetaan konversiolla kirjoittanut Suvi (hyvää asiatekstiä ja pohdintoja)

7. Kävijäseurantaa kirjoittanut Anette (hyvää tulkintaa ja ratkaisuja aiheeseen)

8. Markkinointi suunnitelma ennen ja nyt kirjoittat Suvi ( Hyvää pohdintaa internetin vaikutuksesta nykypäivän toimintaan.(meillä nyt tuntuu olevan aika sama näkemys aiheista :) ))

9. Mitä hakukoneoptimointi tarkoittaa 6-vuotiaan maailmassa kirjoittanut Hanna (todella selkeästi selitetty)

10. Viisaita ajatuksia lainaamassa kirjoittanu Kaisa (kivoja poimintoja kirjastaomaan elämään)

TOP 10 listani on täysin epätasapuolinen kaikkien luokkatovereiden kesken, koska olen laittanut siihen vaan ne mitkä olen ehtinyt lukea tähän mennessä, en siis kaikkien blogeja joihin vasta tiputtelee postauksia. Koska lähden nyt lomalle aurinkoon lekottelemaan niin kelvatkoon näin epätasapuolisesti :)

Kiitos teille mukavista kirjoituksista joista oppi uutta ja sai uusia näkökulmia ja haastoi muakin yrittämään enemmän!!

Ensi kertaan!!

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Tehokasta Internet-markkinointia matkailun parissa

Maailman paras työpaikka - Kampanja Queensland Australia


                                                 Kuva: aboutourism.wordpress.com

Kampanjan tiedot:
 "The best job in the world", 2009 Queensland, Australia.
Ala: Matkailu
Idea: Tehostaa alueen tietoisuutta ja matkailua globaalisti.
Kampanja: Kilpailu muotoinen kampanja jossa haettiin työpaikkaa suurelta koralli riutalta, Queenslandista Australiasta.
Markkinoinnin työkalut: Sosiaalinen media, blogit, PR (lehdet,TV)
Kohderyhmä: Matkailusta kiinnostuneet ihmiset (jotka haaveilevat paremmasta elämästä, seikkailusta, kerran elämästä mahdollisuudesta jne.).
Ikä: haarukka 18- 60
Sukupuoli: ei merkitystä
Alue: Globaali (pois sulkien kehitysmaat)


Valitsin kyseisen kampanjan siksi, että minuun se ainakin upposi ja kolahti täysillä. Eli toimi niin hyvin, että muistan kyseisen kampanjan vieläkin ja kuinka paljon se herätti näkyvyyttä mediassa, tiedän ihmisiä ketkä osallistuvat kyseiseen kilpailuun. Jos et vielä tiedä mikä kampanja on kyseessä katso video alta ja todennäköisesti muistat tapauksen.
 

 

                                                                    Video: Islandreefjob

Queensland, eli Australian kultarannikko Gold Coast ,halusi mainostaa alueen turismia uudenlaisella tavalla. Järjestettiin kilpailu maailman parhaasta työpaikasta, Saaren huoltomies. Saari ei ollut vain mikä tahansa saari, vaan Hamilton Island aivan suuren koralliriutta vieressä. Työntekijän työtehtäviä on katsella ja ihmetellä koralliriuttaa, puhdistaa allas ja vähän ruokkia fisuja… kuuden kuukauden ajan. Tietysti kirjoittaa tästä unelma työpaikasta myös blogiin. Rahaakin pestistä saa 150 000 aussidollaria. Kilpailu herätti kauhean pöhinän ja siitä kirjoiteltiin ympäri maailman lehdissä ja varsinkin netissä. Pestiin haki miljoonia ja homma oli hoidettu. Vähän erilaista kun perinteinen alueen turismi kampanja: "aurinkoinen ranta jee tule tänne lomalle!" Tämä aiheutti ihmisissä enemmän tunteita liittyen omaan elämään: työni on surkea, kotimaassani on kylmä, miksi en ole töissä suurella koralliriutalla!!!

                                                   Kuva: seawayblog.blogspot.com

Kampanjan laajuus

Kampanjan idea oli käyttää vähemmän miljoonia perinteisiin työkaluihin ja tehdä näitä "aurinkoa jee" kampanjoita alueesta, vaan pikemminkin luoda niin mielenkiintoista sisältöä, että se puree suureen yleisöön. Kampanja oli nimenomaan integroitua markkinointia, eri kanavat huutavat sanomiaan mutta kaikki kiteytyy nipuksi joka kristallisoituu ihmisen päähän. Kanavissa oli vuorovaikutuksellista sisältöä ja kaikista kanavista tie johti aina seuraavaan ja seuraavaan pisteeseen.  
Kampanjan tarkoitus oli yleinen PR työ globaalisti vähällä investoinnilla ja sitä kautta kasvattaa alueen tietoisuutta kohteena ja turismia. PR:n työkaluina olivat enemmän perinteisen media välineet; tammikuussa kun kampanja alkoi, oli se nähtävillä kaikissa Brittien medianlehdissä ja  uutisissa mm: BBC, CNN, Channel 5.  Tämän lisäksi kampanja luotti tehokkaan Internet pöhinään luontiin ja sosiaalisen median hallintaan.

TV näkyvyyden lisäksi kampanjalla oli monia eri kanavia netissä: sosiaalisen median sivut (facebook, twitter), hakijoiden videot julkisesti youtubessa, keskustelu palstoja, bulletin boardeja, julkaisuja, uutisia, nettisivuja ja blogeja. Kaikista näistä yksittäisistä sivuista liikenne virtasi aina kampanjan sydämeen www.islandreefjob.com sivustoon. Lisäksi kilpailun päätyttyä työntekijän blogin ja videoiden tultua julki, herätti se heti miljoonien bloggareiden huomion ja pallo pyöri edelleen. Työntekijä raportoi elämästä riutalla ja ihmisest jatkoivat kateellisena seuraamista. Jopa paljon pestin loputtua on kyseinen jamppa edelleen suosittu bloggajaa tienaten n.150 000 USD enemmän kuin normaali bloggaaja.

Miksi kampanja toimi

Erikoisen hyvää kampanjassa mielestäni oli se että sisältö oli kiinnostavaa, työtä haettiin omalla esittely videolla ja kaikki pystyivät äänestämään hakijoita. Näin ollen kilpailu työpaikasta pysyi avoimena ja se loi sisältöä. Lisäksi juttua aiheesta saatiin riittämään kun kilpailun lopuksi finaaliin päässeet hakijat lennätettiin viellä suurelle koralli riutalle viimeisiin haastatteluihin ja TV aika vain lisääntyi, kaikkia kiinnosti kuka voittaa. Verraten tätä vuorovaikutuksellista tyyliät oteuttaa kilpailu kun mahdollisuus olisi ollut että on vain lomake joka täytetään ja sillä sipuli. Mutta kampanjan tarkoitus oli luoda vuorovaikutusta ja sitä juurikin hyvä sisältö aiheuttaa. Videossa Sky Newsin kooste kampanjasta.

                                                                   Video: Carlos Merigo
Lisäksi erittäin tehokkaaksi kampajan teki tämä erilaisuus. On liian paljon ”aurinko ranta jee tuu lomalle” mainoksia ja niistä ei jää kenellekään selkeä mielikuva. Tämä kampanja herätti mielenkiinnon ihan uudenlaisella tavalla ja kiinnosti ihmisiä osallistumaan itse ja näin kyseenalaistamaan elämässään monia asioita, eli takuu varma muisti jälki synnytettiin.
Mutta kaikkein tehokkainta kampanjassa oli tämä eri kanavien ja markkinoinnin työkalujen yhdistely, toimivaksi kokonaisuudeksi. Erilaiset markkinoinnintyökalut tukevat hyvin suunniteltuna toisiaan. Perinteinen PR takasi hyvän näkyvyyden kun sisältä oli kiinnostavaa, kanavat mahdollistivat vuorovaikutuksen joka sai ihmiset osallistumaan.

Kampanjan tyylisen kampanjan tuloksia pystyy seuraamaan seuraavilla tavoilla ja mittareilla (omat arvaukseni):
- Liikenne sivuilla (ristiinlinkitys
- Vuorovaikutus
- Viraalisuus (eli kampanjan levinneisyys)
- ROI eli kuinka paljon rahaa saatiin verrattuna sijoitukseen
- Näkyvyys (lehdet, tv,palkinnot yms.)
- Alueen kiinnostuksen nousu

Kampanjan onnistumisen tulokset:

- Kamppanja tavoitti yli 3 biljoonaan islandreefjob.com sivuston kautta
-34,684 työpaikan hakijaa lähetti videon (yli 197 maasta)
- yli  475, 000 äänesti voittaja videota
- yli 8,465,280 sivukäyntiä

- Yli 9000 varasi matkan suoraan verrannollisesti kampanjan perusteella (Briteistä, Irlannista tai pohjoismaista)
Sosiaalisen media tulokset:
- 378, 735 facebook viittausta sivuun islandreef.com
- 67 % nousu facebook tykkääjissä kilpailun aikana (6 kk)
- 93 % nousu twitter seuraajissa
- 610 tuntia käyttäjien luomaa sisältöä sivuilla
PR tulokset:
- PR:n kokonaisarvo 398 AUD
- Globaali uutisnäkyvyys (yli 6000 lehtiartikkelia)
- BBC dokumentti joka keräsi yli 5.7 miljoonaa katsojaa

- kampanja voitti parhaan sosiaalisen median käytön palkinnon CIM TIG.


Nykyään kun kirjoittaa osoitteen islandreefjob.com menee se automaattisesti Queenslandin turismin sivuille. Eli kyseinen kampanja ei ole käynnissä, mutta kaikki sinne viittaavat tiet vievät silti oikeaan paikaan (hyvä), sivustoilla jatkuu hyvä vuorovaikutuksellinen teema. Nykyiset sivut minne päädytään tuosta osoitteesta on Queensland blogs, jossa koostetusti eri ihmisten kirjoituksia alueen nähtävyyksistä yms.   Nerokasta mielestäni ettei vaan laiteta infoa ihmisille, vaan tehdään siitä vuorovaikutuksellista blogi -muodossa ja näin ollen uskottavampaa (vaikka bloggaajat ehkä eivät ole ihan vaan sattumalta siihen valikoituneet, niin silti). Sivuilla on esimerkiksi blogi kirjoitus: kuinkapääset vapaaehtoistyöllä lomalle, eli samantyyppinen osallistuva teema kampanjasta jatkuu ja siitä on poimittu parhaat palat.

Miten minä olisin jatkanut kampanjaa (köhömm yksi hienoimmista kampanjoista ja minä sitten neuvon jatkoa). Olisin jatkanut merkityksellisen sisällön luomista, saman tyyppisen blogin pitämistä ja kaikkea sitä vuorovaikutuksellisuutta, mitä kampanjalla jo saatiin aikaan. Yritin tutkia kampanjan facebook- sivuja, mutta niitä ei enää ollut joten sieltäkään en keksi mitään konkreettisempaa lisättävää kampanjalle. Kun on hyvin tehty alusta alkaen niin pitäisin sitä yllä toimivilla tavoilla.

Oikean Queensland turismin facebook- sivut sen sijaan ovat todella hyvät mielestäni.  Facebook sivusto kuvailee itseään näin: ”Kaikille jotka <3 lomailua Queenslandissa. Lisää valokuvasi tänne #thisisqueensland kanssa jakaaksesi ne meidän kanssamme”
Eli vuorovaikutuksellisuuteen kannustetaan sielläkin edelleen. Lisäksi paikalliset yritykset julkaisevat ajankohtaisia uutisia siellä ja ihmiset kommentoivat ja lähettelevät kysymyksiä. Osallistuvaa ja reaaliaikaista pienillä investoineilla, ja pienetkin yritykset saavat hyödyn irti hyvin. Lisäksi sivuilla on hauskaa sisältöä joka todennäköisesti saa aikaan viraalisuutta kun ihmiset levittävät tätä sisältöä. (ps. Tsekkaa ”im sexy and I know it” kuva kengurusta )
Lähteet:

 

 

lauantai 16. helmikuuta 2013

Pöhinän seuraamisen avuksi - Google Alerts


Google Alerts


                                                           kuva: mashable.com

Googlen Alerts eli ilmoitukset  on työkalu joka helpottaa Internetin pöhinän seuraamista kohdennetusti. Jos et tiedä mitä tarkoitan pöhinällä vilkaise toista kirjoitustani kohdasta Internetin pöhinää. Eli ilmoitukset jostain antamastasi hausta tulevat sähköpostiin ja voit perustaa hakusi ihan mille tahansa sinua kiinnostavalle haulle; yritys, ihminen, tapahtuma, joukkue, julkimo tai sinä itse. Ilmoitusten haku  ei voisi helpompaa enää olla kun naputtaa vain hakusana palveluun ja odotella tuloksia. Google tarkastaa säännöllisesti tulokset ja raportoi niistä sähköpostiisi. Mitä yleisempi hakusi on, sitä enemmän saat ilmoituksia; esimerkiksi kauneuden hoito hakusana tuo tiedon sen päivän aikana sanan ilmentymisestä nettiin, kuin taas mikrohionta kauneuden hoidossa tuo harvemmin vain tiedon jos sanaa on käytetty jossain blogissa esim.

Ihan kaikki oman nimen esiintymiset eivät pomppaa heti sähköpostiisi koska goole alerts etsii vain uutta pöhinää eli tuoretta sisältöä. Eli yrityksen käytössä sitä on hyvä hyödyntää esimerkiksi seuratakseen missä ja kuka puhuu tai kirjoittaa yrityksestä. Ilmoitukset voivat viitata jonnekin sivuun, blogiin, uutisiin yms.  Voit myös määrittää kuinka usein ilmoituksia haluat, oletuksena on kerran päivässä mutta sitä voi muuttaa haluamaansa määreeseen. Google antaa muokata hakuaan hyvinkin tarkasti joka on hyvä jos ilmoituksia tulee paljon ja ne eivät kaikki ole olennaisia, voit myös muokata lähdettä mitä ilmoitukset tutkii ja tilata ilmoitukset RSS-syötteenä.

Arthurin Ilmoitukset syynissä


Yrityksemme on asentanut ilmoitukset jo noin vuosi sitten ja niitä on tullut muutama. Eli hytöy on ollut vähäinen. Lisäsin itse pari viikkoa sitten lisää hakusanoja mutta en ole saanut vielä yhtään ilmoitusta, eli hakusanat eivät ole tuottaneet tulosta. Lopputuloksena Arthurista siis ei ole joko ilmaantunut uusia juttuja minnekkään nettiin tai google alerts ei toimi. Veikkaan ensimmäistä.

Jos kuitenkin ajatellaan että näitä tuloksia tulisi silloin tällöin, voisimme hyödyntää työkalua esimerkiksi sellaisissa tilanteissa että joku kirjoittaa meistä blogiinsa tai keskustelupalstalle, jolloin olisi hyvä että yritys pysyy kärryillä mitä ja missä sävystä meistä puhutaan ja pystyisimme kommentoimaan tapahtunut tuoreeltaan. Myös uusiin asiakaspalautteisiin työkalu olisi hyödyllinen, jolloin olisi helppo reagoida heti, mutta hälytyksiä ei ole tullut vielä yhtään.

Muita työkaluja pöhinän seurantaan


Koska Arthurin osalta nämä googlen ilmoitukset jättivät oppini hiukan vajaaksi, tutustuin muihin työkaluihin joita voi käyttää yrityksen pöhinän seurannassa.

http://wiki.kenburbary.com/ sivusto listaa kattavan valikoiman erilaisista sosiaalisen media seurannan työkaluista. Päätin tutustua muutamaan.



Työkalu jolla voi etsiä tarkemmin tietoa ystävistä/seuraajista tai kurkata mitä kaikkea he ovat puhuneet minusta/yrityksestämme helpolla yhdelle haulla. Facebookin yksityisasetukset kuitenkin määräävät sen kuka näkee mitäkin, eli ihan kaikkea ei kaikki näe vaikka käyttäisivätkin kyseistä työkalua.

Yrityksen käyttöön työkalu soveltuu siinä mielessä että voi hakea esimerkiksi kaikki yrityksen favebook sivun seuraajat ketkä ovat jonkin kaupungin alueelta ja kohdistaa heille jonkin viestin. Suurena miinuksena kyseiseen työkaluun on se, että se ei ole julkistettu vielä muualla kuin englanninkielisillä käyttäjillä. Jonotuslistalle pääsee mukaan jos on kiinnostunut työkalusta! Lisäksi työkalun käytettävyyteen vaikuttaa todella paljon yksityisyysasetukset joten mielestäni melko hyödytön pienemmille kuin coca colan kokoisille yrityksille joilla löytyy enemmän kuin 2 julkista profiilia mistä heistä puhutaan.


Monitoroi kaiken mitä brändistä puhutaan internetissä, huomauttamalla säännöllisesti missä. Auttaa muuntamaan datan katselmukseksi tilanteesta. Luo raportteja haluamistasi asioista. Maksullinen.  Eli se siitä tutustumisesta. Mutta luulisin että hyödyntämiseksi yrityksen käytössä pitäisi olla taas noin coca colan kokoinen yritys.

Ilmaisia työkaluja

Huomattuani edellisen sivuston listaavan vähän isomman kaliiberin seuranta työkaluja etsin sivuston, jossa listataan kaikki ilmaiset työkalut. Hetken selailtuani päätin tutustua yhteen ilmaiseen työkaluun tarkemmin.
Suurin osa työkaluista vaikuttaa siltä että ne sopivat ison yrityksen käyttöön joilla on gloobalisti pöhinää internenetissä eli ewomia (electornic word-of-mouse).
                        
                                                                                                         kuva: blogs.bournemouth.ac.uk
Hootsuite on paikka eli sivusto josta voi hallinnoida eri sosiaalisen media kanavia keskitetysti.(Social media management dashboard). Eli sivusto kokoaa kaikki kommentit, analyysit yms yhteeen ja auttaa näin internetin pöhinän hyödyntämistä strategisesti. Työkalu helpottaa päivittäistä työtä, jos on kyseessä iso iso yritys ja sen monta käyttäjää ja tiliä tai kanavaa. Auttaa ajoittamisessa, (esim facebook päivitys ja twitter päivitys yhtä aikaisesti). Lisäksi Hootsuite seuraa brändin mainintoja ja analysoi sosiaalisen media liikennettä.

Ohjelmalla on ilmainen ja maksullinen versio. Ilmaiseen kuuluu: keskustelut (monen käyttäjän kesken), 5 sosiaalisen media tiliä, 0 tiimiläistä, perus analyyttinen raportti, viestien ajoitus, 2 rss-syötettä.
Hootsuiten blogista löytyy hyvä video siitä kuinka työkalu sopii isomman yrityksen tarpeisiin vastata kuluttajien vuoropuheluun.
En päätynyt testaamaan työkalua yrityksemme käytössä käytännössä, koska emme tällä hetkellä päivittele muualla kuin facebookissa, mutta tulevaisuudessa ehkä otan testiin. Vaikkakin miellelänkin myös tämän työkalun vähän isomman yrityksen tarpeisiin vastaavaksi.

Olisi mahtava kuulla jos jollain on kokemusta jostain seurannan työkalusta joka soveltuu pienemmälle yritykselle?

Muokattu 16.2. Lisäys:
Tutustuttani kurssikaverini Suvin blogiin, jossa hän mainitsi social mention työkalun oli pakko tehdä haku myös meidän yrityksen nimellä. Sieltähän paljastui paljon sisältöä mistä yritykseni ei ole tietoinen, joten nyt löytyi se työkalu jota olen kaivannut: Social mention.  Todella helppokäyttöinen ja nopea työkalu, kirjoitin vain yrityksen nimen ja jo alkoi tulla sisältöä internetissä listattuna. Kaikki ei osu oikeaan, eli yritykseemme, mutta osa kyllä. Todella hyvä työkalu esim. tarkistukseen onko internettiin ilmaantunut jotain uutta sisältöä liittyen yritykseemme.

Markkinointisuunnittelu Internetin ihmeellisessä maailmassa

Sostac malli - Paul R Smith


Paul  R Smithin Sostac- malli on strategisen lähtökohdan teoria markkinointisuunnitteluun. Se ei ole perinteinen markkinointisuunnitelma vaan enemmänkin strateginen kokonaisuus yrityksen markkinointiviestinnän suunniteluun.  Sostac mallia voi käyttää markkinointisuunnitelman pohjana kun tavoitteena on luoda strategiaa vastaavaa markkinointia. Mielestäni strategiaa vastaava viestintä parhaillaan tarkoittaa markkinointiviestintää joka on suunniteltu niin, että kokonaisuus yrityksen viestinnästä näyttää asiakkaan silmiin selvältä, se kohdistuu eri asiakkaisiin eri tavalla ja se tukee yrityksen tavoitetta.

Lempitermini aiheelle on ”integrated marketing communications”, joka tarkoittaa markkinointiviestinnän suunnittelua niin että kaikki työkalut ja mediat toimivat yhtenä kokonaisuutena, jättäen asiakkaalle kirkkaan kuvan viestistä. Eli kaikki työkalut toimivat synkassa, pilaamatta toisiaan, ei ole mm. päällekkäisiä viestejä jotka kumoavat toisensa. Eri työkalut ovat eri tyylisiä, niillä on eri kohderyhmät,  joten jokainen työkalu markkinoinnissa tuo oman tyylisen palan kokonaisuuteen.  Tarkka lukija muistaa ehkä aikaisemmin blogistani että perustin myös opinnäyte työni aiheelle, juttua riittäisi aiheesta siis mutta esittelen nyt vain SOSTAC mallin ja mietteeni siitä miten markkinointisuunnittelu on muuttunut Internetin käytön yleistymisen myötä omasta mielestäni.

Sostac- malli

SOSTAC mallin rakentaminen alkaa ”missä me olemme nyt”analyysillä. Strategisessa markkinointisuunnitelmassa paino on hyvin pitkälti ennakko suunnittelussa. Analyysin tarkoitus on tuoda yritykselle näkemys siitä minkälainen markkinointi tukee meidän startegiaa. Tärkeitä pointteja miettiä on: markkina tilanne, kilpailukyky, asiakkaiden täyttämättömät tarpeet ja status; edelläkävijä vai seuraaja asema.

Vasta tämän jälkeen yritys analysoi: missä me haluamme olla, eli tavoitteet. Tavoitteiden tarkoitus on määritellä liiketoiminnalliset tavoitteet (myynti, markkinaosuus, tuotteet yms.) ja lisäksi viestinnän tavoitteet (yrityksemme tunnettuus, tiettyjen ominaisuuksien esiintuominen, pidettävyys, asettelu yms.). Näitä tavoitteita pitäisi pystyä mittaamaan ja seuraamaan. Tilanne ja tavoite analyysien jälkeen, yritys siirtyy itse strategiaan eli kysymykseen ”Miten me pääsemme sinne?” Strateginen suunnittelu tässä vaiheessa varmistaa sen että yksittäiset työkalut tulevat toimimaan kokonaisuutena ja strateginen suunta toteutuu.

Markkinointisuunnitelma tai tarkemmin integroitu markkinointisuunnitelma varmistaa sen että asiakkaan mieleen kulminoituu kirkas kuva yrityksestä, sen tuotteista tai palveluista ja brändistä. Lisäksi viestinnän suunnittelu helpottuu, ja se on helpompi kohdistaa oikeaan tavoitteeseen, kaikissa eri asiakaselinkaaren vaiheissa (eri viesti & työkalu eri vaiheille)

SOSTAC:in vaiheet

S = Situation - Missä me olemme nyt?

Yrityksen tilanne: markkinoinnin tulokset, SWOT- analyysi jonka pohjalta nähdään nykytilanne vahvuuksien ja heikkouksien kautta mutta tärkeimmin se mihin yritys voi pyrkiä eli mahdollisuudet ja uhat.

O = Objectives – Missä olemme menossa?

Missio, eli lyhyen ja pitkäntähtäimen tavoitteet (markkinoinnin ja viestinnän tavoitteet ja millä aika jänteellä)

S = Strategy – Miten pääsemme sinne?

Listaus siitä miten tavoitteet saavutetaan (markkinointimix, budjetti, aikataulu)

T = Tactics – Mitä teemme?

Käytännön toimenpiteet joilla tavoitetaan strategia, mitä viestinnän työkaluja käytämme, missä aikataulussa, millä budjetilla kutakin työkalua (GANNT:in työkalu voi auttaa tässä vaiheessa suunnittelua)

A = Action – Miten teemme kaiken?

Tarkemmat ohjeet eri työkaluille; jokaisen työkalun oma projektisuunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi (toimenpiteet ja aikataulu)

C = Control – Miten pärjäsimme?                

Tavoitteen toteutumisen jatkuva seuranta, jotta mahdollistetaan paras onnistuminen (seurantaa eri vaiheissa jotta virheet voidaan korjata, parantaa tehoa ja lopulta mitata onnistuminen)



Kuvassa on mielestäni hyvin esitetty eteneminen nuolena ja 2 vaihetta joita alkuperäisessä mallissa ei esitellä omina kohtinaan. Ensimmäisen kohdan RAB=eesearch audience ja budjet. RAB selventää että kaikki nämä on otettava huomioon alussa ennen kuin tarkeampia suunnitelmia voi tehdä. Nuolen huipentuessa kärjeksi tulee lisäksi kohta I=implementation eli toteutus. Omana vaiheenaan käsiteltävä  toteutus koska vasta sen jälkeen voi tulla monitorointi vaihe. Kenen lisäämiä nämä kohdat teoriaan ovat ei ole minulla tiedossa, selvittelyistä huolimatta.


Strategiasta vastaavat henkilöt ovat usein hyvin kiireisiä ja heidän täytyisi muistaa kaikki tämä helposti, miten se on mahdollista? Smithin SOSTAC + 3 M:ää:

Men - miehet

Money - mani

Minutes – minuutit

Eli ketkä tekee; miehet ja naiset ja mitä he osaavat. Millä budjetilla; paljon meillä on mania. Mikä on aikataulu; onko meillä tarpeeksi minuutteja.

Markkinointisuunnittelu ennen Internetiä ja nykyään


Ennenmuinoin eli aikana ennen internettiä markkinointisuunnitteleminen oli jokseenkin suoraviivaisempaan. Yksi mainos tuohon lehteen, toinen mainos vähän eri lehteen ja lisäksi radioon joku rallatus. Siltä se minusta tuntuu, mutta huom. en itse ole tiennyt markkinoinnista mitään ajassa ennen Internetiä J. Eli perinteisten markkinointityökalujen käyttäminen oli pitkälti toimenpiteitä jotka laitettiin johonkin mediaan ja se oli siinä, laitettiin toinenkin mainos jos huomattiin sen tuovan asiakkaita. Eli aika yksipuolista siinä mielessä että asiakkaan kanssa vuorovaikutus viestintä vaiheessa oli nolla.

Internetin myötä vuorovaikutus on muuttunut täysin. Nykyään jo viestinnän käynnissä ollessa on asiakkaat mukana, varsinkin sosiaalisen median myötä.  Tämän vuoksi markkinoinnin tarkoituskin on muuttunut, asiakkaita pyritään osallistamaan ja levittämään sanomaa. Osallistamisen tarkoitus on saada aikaan luotettavampaa ja asiakaslähtöisempää markkinointia. Levittäminen on internetille tyypillinen tapa saada lisää näkyvyyttä helposti. Vuorovaikutus yrityksen ja sen asiakkaiden välillä on paljon reaaliaikaisempaa ja näin ollen se mahdollistaa enemmän vaikutus mahdollisuuksia niin yritykselle kuin asiakkaalle. Lisäksi kohderyhmä tietous on lisääntynyt hurjasti Internetin avulla, koska käyttäjistä jää paljon selkeämmin tietoa yritysten käyttöön. Internet on myös mahdollistanut myös aivan uudenlaisen segmentointiin ja kohdistamisen markkinointiviestinnässä joka on tuonut aivatn uudenlaista tehokkuutta  ja monipuolisuutta viestintään. Internetin myötä myös yritysten viestinnän läpinäkyvyys on muuttunut, yrityksestä on esille paljon enemmän tietoa kuin ennen ja yrityksiltä vaaditaan entistä läpinäkyvämpää toimintaa niin strategiassa kuin viestinnässä.

Miten Internet on muuttanut suunnittelua

Yleinen harha käsitys mielestäni Internet markkinoinnissa on ilmaisuus. Internet mediana ja markkinoinnin työkaluna mielletään ilmaiseksi. Kaikki pääsevät sitä käyttämään, helposti ja voivat luoda ja tehdä omia juttujaan (markkinointia) ihan tuosta noin vain. Käsityshän ei ole täysin väärin vaikka mielestäni se on, ja perustelen sen kohta. Miksi Internet mielletään ilmaiseksi mediaksi:

- sinne on helppo lisätä omia juttua (yrityksen tiedot yms.)

- Siitä ei tarvitse ”maksaa” yhtä suoraan verrannollisesti kuin mainoksen laittamisesta lehteen

- Haluamansa tiedon saa sinne heti, ei tarvitse suunnitella ja odotella, vaan voi itse laittaa sen vaikka heti (jos osaa)

-Internetissä on paljon ilmaisia kanavia

Toki kolikon kääntöpuoli on se, että jos ei omata taitoja käsitellä Internetin eri työkaluja tai ymmärretä Internetiä markkinointiviestimenä, mielletään se kalliiksi ja vaikeaksi, ja mitä silloin käy? Sitä vältellään, siitä tulee vaikeasti ymmärrettävä asia joka vaan hoidetaan seuraavilla tavoilla:
a. palkataan joku se tekemään kokonaan
b. suunnitellaan itse ymmärtämättä siitä mitään ja palkataan joku toteuttamaan se
c. suunnitellaan ja tehdään itse se mitä osataan

Lopputulos a, b ja c vaihtoehdoissa on sama, kallis epäonnistuminen. A- vaihtoehdossa se on kallista, koska jos et tee itse mitään niin ammattilainen ottaa sinulta hyvän summan ja tekee sinulle kaiken, josta puolet olisi voinut tehdä itse. B- vaihtoehdossa kalliiksi tulee se, että ymmärtämättä Internetiä markkinointiviestemenä, suunnittelu on turhaa työtä joten tuskin tavoitteetkaan toteutuu. C- vaihtoehdossa saatat tehdä enemmän pahaa kuin hyvää (menetät asiakkaasi) tai käyttämäsi aika on ihan turhaa jos et osaa tehdä mitään oikein.

Miksi Internet ei ole mielestäni ilmainen?

Aloitetaan tärkeimmästä eli sisällöstä, se mitä Internetiin laitetaan;  yrityksen tiedot ja mainostekstit (jos ideana on myydä tuotetta/palvelua on se silloin mainosta), jos se ei maksa mitään, se tuskin on sen arvoinen että sitä kannattajaa Internetiin laittaa. Sisällön tuottaminen maksaa, mitä merkityksellisempää sisältö on sitä enemmän se maksaa. Hinta voi olla euroja, työtunteja, siivu markkinointi budjetista tai ulkopuolisia resursseja.  Oli se sitten sihteerin laittamat tiedot googlen placessiin, niin se maksaa, koska hän käyttää siihen työaikaansa. Internet mielletään ilmaiseksi siitä syystä, että sitä ei laiteta markkinointi budjettiin. Sehän tehdään itse? Miten sellainen kuuluu budjettiin, on joillekin päättäville tahoille ongelmallista ymmärtää.

Miksi tämä on väärin?

Internetiin panostettavat resurssit ja eurot yrityksessä kertovat sen kuinka suurella jalustalla Internet markkinointi on, kuinka paljon siihen panostetaan tai sen tehokkuuteen uskotaan. Internetin lyödessä läpi yritysten käytössä markkinointivälineenä oli havaittavissa trendi jossa markkinointi budjettia pienennettiin, eikä käytetty suuria summia enää perinteisiin medioihin koska oli käytössä näitä uusia ilmaisia medioita. Ongelmaksi näille yrityksille muodostui se että markkinointi budjetin eurot olisi pitänyt kääntää näihin uusiin medioihin, mutta vain harvat tekivät niin.

Mikä Internetissä maksaa?

Tiedämme kaikki Internet markkinoinnin olevan nykyään ihan eri kaliiberia kuin ennen; nyt on suuria välkkyviä bannereita, kohdistettuja mainoksia ja suuria Internet markkinoinnin kampanjoita, jotka yhdistelevät monia työkaluja . Internet kehittyy ja sen mukana on vaikea pysyä, jollain Internet-markkinointi vaikeutuu, siihen kuluu ne kallisarvoiset eurot budjetista. Nämä toimenpiteet ovat tärkeitä ja eurot oikeisiin paikkoihin menneitä jos ymmärretään mitä tehdään. Pienen yrityksen pikku budjetilla ei kannata seo:ttaa (hakukoneoptimoituttaa) itseänsä ihan googlen ykköseksi monilla tuhansilla vain koska luulee että niin pitää tehdä (paitsi tietysti jos on sellaisilla markkinoilla jossa muita ei ole). Tärkeintä on osata ymmärtää mihin omat rahkeet riittää ja miten se soveltuu budjettiin. Tässä Sostac- malli tukee hyvin Internetin painotusta markkinointisuunnittelussa!!Mielestäni oikeita euroja ei saada niihin tärkeimpiin toimiin, jotka olisivat merkityksellisen sisällön luonti, joka on kohdistettu oikealle yleisölle. Eri työkalujen yhdistelmä, jotka tukevat toisiaan strategian myötäisesti. Eri aikaisia toimenpiteitä jotta viestin välittyminen asiakkaalle pysyy kirkkaana ja muistissa- Näitä toimia voi toteuttaa monella tavalla, tärkeintä kuitenkin niiden sisällytys budjettiin. Hyvin usein näkee että Internet markkinoinnin osuus budjetissa on yksi kohta jossa lukee esim: banneri googlessa - 2 kk ajaksi. Muut Internetin toimet ovat sitten ilmaisia koska niitä ei siellä lue, eikä niistä mitään suunnitelmalkaan ole tehty kun eihän ne budjettiin vaikuta.

Paul R. Smith, Paul Russell Smith, Chris Berry, Alan Pulford. Kogan Page Publishers, 1999. Löytyy e-kirjana Google book- palvelusta

 

Google Analytics


Yrityksen internet liikenteen analysointia


Yrityksessämme on ollut analytiikka raksuttamassa muutaman vuoden, joten dataa oli  analyysia varten jo ennestään hyvin saatavilla. Poimin analyysista muutaman huomion, jotka ovat tällä hetkellä olennaista yrityksellemme.
 

Liikenteenlähde


Ensimmäinen suurin huomio analytiikassa on liikenteenlähde. Liikenteenlähteenä on orgaanista hakua yli puolet kokonaismäärästä, eli hakua hakusanoilla jotka nostavat meidät hakukoneessa näkyviin ja sitä kautta siirtyminen yrityksen sivuille suoraan. Eli hakutulokset ei mainokset tai hakukonemainonta. Lisäksi huomioitavaa on selkeä tulos suoraan sivuille tuloa (direct) jolloin asiakkaamme on kirjoittanut yrityksemme kotisivun osoitteen ja siirtynyt sivuillemme. Lisäksi kolmanneksi suurimmaksi liikenteenlähteeksi nousee suositus tai referointi liikenne meidän sivuille jonkun muun sivun toimesta (yhteistyökumppanit yms).
 

 Tämä huomio kertoo sen että yrityksemme sivuille ei päädytä mainoksen kautta vaan puhtaasti hakutulosten perusteella. Suurin osa kotisivujemme liikenteestä tulee suoraan eli orgaanisesti meille. Hakusanat jotka nostavat meidän sivut ylös haussa, auttavat  hyvään orgaaniseen tulokseen. Sähköisen markkinoinnin työkaluista tällaiseen tilanteeseen sopii siis hakukoneoptimointi ja yrityksen/brändin tietoisuuden ylläpito. Asiakkaat joko muistavat yrityksen nimen ja he joko suoraan kirjoittavat kotisivumme osoitteen tai hakevat oikealla nimellä hakukoneessa. Nöin tuloksena on suora liikenne sivuille tai orgaaninen hakutulos. On myö tärkeää panostaa oikeisiin hakusanoihin, yrityksen nimi nyt on oletettevasti aika helppo tässä mutta lisäksi muut sanat joita voidaan sisällyttää yrityksen hakukoneoptiomointiin. Eli kaikki hakukoneoptimoinnin elementit tukevat tätä; oikeiden hakusanojen painotus teksteissä ja meta-tekstit, kuva-tekstit yms. Oikeiden hakusanojen määrittely on aivan olennaisen tärkeää, siinä työkaluna voi käyttää esim: Google keyword toolia.
Kuvassa analytiikkaa 1 viikon ajalta

 Myös referoitua liikennettä pystyy seuraamaan, analytiikasta näemme erittelyn sivuista mistä liikenne on ajautunut meidän sivuillemme, näin voi esimerkiksi arvottaa mikä ulkopuolinen sivusto on hyvä liikenteenlähde´. Lisäksi analytiikka antaa tarkat tiedot jokaisesta eri lähteestä, jolloin voimme esimerkiksi selvittää mahdollisuuksia lisätä näkyvyyttämme meille hyvissä kanavissa ja julkaista siellä sivuilla jopa omia mainoksiamme. Lisäksi voimme siirtyä affiliate- mainontaan jos koemme, että jokin sivusto on meille arvokas liikenteenlähde. Affliliate markkinoinnissa voisimme lisätä yhteistyötä ja palkita kumppaniamme hänen lähettämistään asiakkaista.

Konversio


Seuraava huomioi analytiikassa on konversion mittaaminen, joka yrityksessämme on tehty tavoitteiden avulla. Olemme määrittäneet tavoitteiksi 4 tärkeintä toimenpidettä joiden toivomme toteutuvan asiakkaan vieraillessa kotisivuillamme. Yksi näistä tavoitteista on tarjouspyynnön jättäminen.  Analytiikka on muutaman viikon ajalta ja näemme hyvin miten tavoitteemme on tänä aikana totetunut ja sen perusteella pystymme määrittämään konversion.



Konversio on niiden kävijöiden osuus (kaikista sivuston kävijöistä), jotka saavuttivat meidän määrittämän tavoitteen tai maalin (ilmaistuna prosentteina). Yleisesti ottaen konversion voi jaotella karkeasti näin: alle 1 % konversio on heikko, 1-2 % konversio on kohtalainen, 2-4 % konversio on hyvä ja yli 4 % konversio on eriomainen. Konversion arvot yllä olevassa kuvassa on kaikkien tulosten kohdalla heikko, joten konversiomme eli tavoitteemme ohjata sivuilla kävijät jättämään tarjouspyyntö ei ole toteutunut järin voimakkaasta tuolla aika välillä. Syihin miksi näin on käynyt, pureudun tarkemmin toisessa kirjoituksessani, jossa pohdin yrityksemme kotisivujen konversion kasvattamista.

Kävijämäärän kasvu


Yrityksemme on asettanut tavoitteen kävijämäärän kasvulle, huomattavissa kuitenkin on ettei kävijämäärä ole kasvanut huomattavasti. Seuraava toimenpide olisi kiinnittää huomiota kävijämäärän kasvattamiseksi. Ensinnäkin liikenteen lisäämistä voi tehostaa muutamilla toimenpiteillä:

- Enemmän linkitystä (omista mainoksista verkossa,  muiden sivustojen tuomat liikenteen lähteet)

- Sisältö (sisällön painotusta ei mielestäni voi tarpeeksi painottaa, sisältö on kaikki kaikessa joten keskity siihen: suuntaa se omille asiakkaillesi, pidä se tuoreena, monipuolisena, tee siitä kiinnostavaa!!)

- Avainsana linkitys (pidä sisältösi ajan tasalla hakusanojen kanssa että asiakkaat löytävät perille)

- Sosiaalisen median strateginen yhteistyö (sisältö jälleen pääosassa, jos se kiinnostaa asiakas jatkaa siinä olevasta linkistä yrityksen kotisivulle)

- Hyvännäköiset & helppokäyttöiset kotisivut (ettei tapahdu kauheaa säikähdystä ja saman tien ruksin painoa ja sivu kiinni)

- Hakukoneoptimointi (sijoituksen nostaminen(monia eri toimenpiteitä) sekä jatkuvat toimenpiteet kehittymiselle, hakukoneystävälliset sivut)

Kun toimenpiteitä tehdään, tulisi kävijämäärän nousta ja sitä tulisi siis monitoroida että nouseeko (muuten toimenpiteillä ei varmaan ole paljoa väliä)

Välitön poistuminen (bounce rate)


Välitön poistumisprosentti on hyvä mittari tutkailla omien kotisivujen sisällön puitteissa. Välittömän poistumisen prosentin voi nähdä tarkasti eriteltynä analytiikasta.  Jos jokin uksittäinen sivu kotisujen sisällä osoittautuu prosentuaalisesti paljon suuremmaksi kuin muut sivut, kannattaa tarkastaa onko sivulla huomattavissa jokin syy siihen ja korjata mahdollinen vika. Sivuilla ei välttämättä ole mitään vikaa mutta sivustolla ei myöskään ole silloin tavoitetta (teksti joka ei johda minnekkään). Varsinkin jos etusivun välitön poistuminen on suurta, pitäisi tässä kohtaa hälyytyskellojen soida. Jos yrityksen etusivu ei johda asiakasta mihinkään tavoitteesen, esim: yhteistieto sivuille ei sivuilla ole varmaan mitään hyöytä?

Esimerkkinä välittömästä poistumisesta käytän yritykseni ravintolan lounas ruokalista sivua. Ruokalista vaihtuu viikoittain ja sitä päivitetään nettiin lounasruokalijoitamme varten. Analytiikka myös kertoo että arkisin  klo 11-1 välillä, kävijämäärässä on selvä piikki ja juurikin lounaslista sivulla. Tämä lounaslista sivu on kuitenkin välittömän poistumisprosentin osuudeltaan meidän suurin. Joten hyvä idea olisi yrittää tehdä tälle sivulle jokin tavoite, esimerkiksi: osallistu ilmaisen lounaan arvontaa ja liity postituslistallemme, tai täytä asiakaspalautteemme ja osallistut ilmaisen lounaan arvontaan. Jolloin me hyödymme hyvästä asiakasrekisterin kasvusta ja/tai keräämme arvokasta asiakastietoa ja saamme näistä vierailijoista jotain irti, jota voimme hyödyntää esimerkiksi ravintolan mainonnassa.

Loppukevennyksenä kuva snoobin blogista!
Kuva: snoobi

Konversion kehittäminen

Tavoitteet kotisivujen menetyksen takana


Konversion kehittäminen yrityksen kotisivuilla tarkoittaa sitä prosentuaalista lukua, joka kertoo sivuston kävijöiden onnistumisessa tavoitteissa, joita sivulle oli asetettu. Esimerkiksi; hotellin kotisivuilla tavoite voisi olla huoneen varaus, mutta se voi olla myös esimerkiksi uutiskirjeen tilaaminen. Se kenelle sivusto on kohdistettu pitää olla tarkoin mietitty ja sen perusteella tavoitteen voi asettaa. Sääntönä voidaan kuitenkin pitää: 1 tavoite per sivu, etteivät tavoitteet kumoa toisiaan tai sekoita asiakasta. Eli sivuilla täytyy olla hyvän konversion edesauttamiseksi selkeitä toimintaan kehottavia aktivointielementtejä. Esimerkkinä kuva alla hyvästä aktivointielementistä:

                                          kuva: www.webdesign.org

Kuvan aktivointielementti on selkeä ja yksioikoinen: Mielenkiintoa herättävä otsikko/ tuote ja iso näppäin jota täytyy painaa päästäkseen näkemään lisää. 
Kun tavoite on kohdistettu oikealle asiakasryhmälle, sisältö on mielenkiintoista, sivuilta löytyy helposti kaikki tarvittavat informaatio ja se kehottaa toimitaan, siitä syntyy hyvä konversio eli asetetun tavoitteen toteutuminen. Jos verkkosivut ovat sekavat, sieltä ei löydy etsitty tietoa saattaa asiakas poistua hyvinkin nopeasti jättäen tavoitteen täysin toteutumatta.  Käyttäjäystävällisyys, mukava ulkonäkö ja oikea sisältö auttavat hyvän konversion toteutumiseen.

Arthurin kotisivujen konversion kehittäminen

Yleisesti ottaen Arthurin sivut ovat selkeät ja tietoa on helppo löytää, joten ne ovat asiakasystävälliset. Vanhahko design ja vanhat kuvat saattaa kuitenkin vaikuttaa joihinkin asiakkaisiin epäluottamuslauseena, eli myös sisältö mielletään helposti vanhahkoksi, jos ulkonäkö on selkeästi jo aikansa elänyttä. Jos esimerkiksi yritykselle ei ole mahdollista kehittää ulkonäköä kannattaisi panostaa ajankohtaisten asioiden hyvään esiin nostoon jotta sivustosta välittyy tuore kuva.

Arthurin eri palvelut ovat esillä sivunavigoinnissa mutta ei sen enempää esiin nostettuna. Tärkeät palvelut tulisi nostaa esiin navigoinnista selkeämmin. Lisäksi kokous sivuille täytyisi lisätä nosto: Jätä tarjouspyyntö. Lisäksi tämä nosto voisi pysyä esillä sivussa kaikkien kokous sivujen ajan. Konversio prosentti oli tarjouspyyntöjen osalta heikko jolloin tämän tavoitteen nostaminen paremmin esille sivuilla voisi auttaa. Tarjouspyyntö lomakkeen kehittäminen vastaamaan enemmän yrityksen erityispalveluilta / tarpeita myös parantaa konversiota koska silloin yksityiskohdat nousevat paremmin esille ja nopeuttaa palvelun reaktio aikaa.


Kuvassa esiteltynä kokous puolen pääsivu:
 
Musta nuoli indikoi sivupaneelia jossa on kaikille sivuilla sama aktivointielementti: huonevaraus. Tässä kohtaa pitäisi ehdottomasti olla tarjouspyyntö kokouksesta. Tämä aktivointielementti ei ole kohdisttettu tämän sivun kohderyhmälle. 

Vihreä nuoli indikoi kohdan jonne asiakkaan pitäisi tajuta mennä, eli jättämään tarjouspyyntö. Aktivointielementtinä ei tarpeeksi iso tai selkeä.

Punainen nuoli taas indikoi kohdan jossa yritetään aktivoida, pyydä tarjousta kokouksista. Aktivointielementtiä vaan ei ole , kyseessä on pelkkä teksti kehotus. Asiakas jätetään itse etsimään kohta jossa voisi aktivoitua eli pyytää tarjousta. Oikein tehtynä tästä voisi mennä linkki tarjouspyyntöön tai paremminkin tämä kyseinen lause pitäsi olla isolla ja nostettuna esiin eli aktivtointielementtinä.

Samoin kuin kokous puolen sivuilla, myös majoitus sivuilla tavoitetta voisi nostaa esiin aggressiivisemmin, tällä hetkellä varaus ikkuna eli tavoitteen aktivointielementti on vain sivussa pääsivulla. Ei yksilöidysti eri paikoissa, joka kehottaisi toimimaan.

Toimenpiteinä konversiota parantaisi majoitus puolella:
-          Hinta sivuille aktivointielementti: Varaa
-         Huonekuvien alta aktivointielementti: Varaa huone

Eli konversion kehittämiseksi aktivointi pitää tehdä näkyvän selväksi, yksilöidyistä paikoista myös nappi jolla pääsee suoraan varaamaan. Ei niin että asiakas joutuu sitä etsimään.

Arthturin sivuilla asiakkaiden palautteet osio on hyvin näkymätön. Hyvä osio jossa asiakkaat kehuvat ja kertovat yrityksestä lisää luottamusta ja auttaa näin ollen myös konversiota kehittymään.

Jos sivuilla on verkkokauppa kannattaa seurata konversiota myös seuraavien arvojen osalta sekä asettaa niille tavoitteita:
- euromääräinen myynti

- tilauksen keskimääräinen arvo

- kävijämäärä

- käynnin keskimääräinen kesto, sivulatausten määrä ja välitön poistumisprosentti

- sisältöraportit
Konversiomäärän kasvattaminen on tietysti tärkeää mutta ei kannata unohtaa kävijämäärän nousulle asetettuja tavoitteita, että sivuston volyymi kasvaa ja sitä kautta myös konversio voi kasvaa.
 

A/B testaus sivuston toimivuuden varmuutena


Kun yritys paneutuu kotisivujensa konversioon ja päättää uusia ne, on  silloin hyvä testata minkälainen sivusto toimii sillä omalla asiakasryhmällä, silloin avuksi tulee A/B testaus. A/B testaus tarkoittaa asiakkaille parin eri version näyttämistä  samoista sivuista. Asiakkaiden käyttäytymistä tarkkaillaan ja mitataan miten onnistuttiin tavoitteissa, eli mikä toimii eri sivuissa. Käytännössä yhtä testin versiota voi tehdä esim. Google analytcsin content experiments- työkalulla.

A/B testaus tukee niiden toimenpiteiden painotusta, mitkä parantavat konversiota, eli eri vaihtoehtojen pohjalta voidaan miettiä mitkä aktivointielementit ovat tärkeitä; pitääkö niitä suurentaa tai täytyykö joitain otsikoita painottaa esimerkiksi. Ilman työkalua ei voi määritellä mikä nosti konversiota. Eli A/B testauksen aikana vaihdetaan eri aktivointielementtien painotuksia ja tutkitaan mikä nostaa konversiota eniten. A/B testauksella saadaan joko positiivinen/ negatiivinen /neutraali tulos. A/B testauksella voidaan poistaa mutu-tuntuma, koska tuloksien aikaansaamiseksi asiakaskäyttäytuminen ja ymmärrys lisääntyy ja sen pohjalta on helpompi arvottaa omia toimenpiteitään.

A/B testauksen tärkeimmät vaikuttavat elementit ovat:

- Call-to-action-lauseen sijoittelu ja sanamuoto (tärkein elementti miettiä asiakkaan lähtökohdasta)

- Laskeutumissivun kuvat

- Lomakkeen eri kentät, pituus ja sijoittelu

- Leipäteksti

- Tekstin määrä/kuvien ja grafiikan määrä

- Tarjouksen tai hinnan sijoittelu ja korostus

- Esimerkiksi live-asiakaspalvelun sisällyttäminen sivuun

- Värit ja varsinkin toimintonappien koot ja muodot


Google Analytics, content experiment työkalu


Content experiment työkalu on A/B testauksen yksi versio, A/B testauksessa kokeillaan kahta eri versiota mutta google työkalulla tutkitaan viittä erilaista versiota. Eli testeissä voi painottaa eri asioista ja näin ollen tutkia, mikä sopii parhaiten omalle asiakasryhmälle. Työkaluun voi itse määrittää kuinka suuri asiakasryhmä kuuluu otantaan, sitten satunnaisesti työkalu esittää eri sivuja eri kävijöille ja lopputuloksena on yhteenveto siitä mikä sivusto toimi parhaiten, eli milläs sivustolla on suurin konversio.

Testaamista varten täytyy olla:

-          Eri versioita sivuista joita testataan

-          Tavoitteita (google analyticsissä)

Sivuston elementit joita testataan voi olla esim:

-          Otsikot, otsain

-          Kuvat, logot

-          Teksti

-          Aktivointielementit ( Calls to action)

-          Sivuston suunnittelu

Testausta tehdessä kannattaa olla sen verran jäitä hatussa, ettei aktivointielementit ole täysin poikkeavia/ muuttuvia toisistaan, koska silloin on vaikea selvittää minkä elementin johdosta tulos parani. Mutta liian pienet asiat/muutokset ovat mitättömiä asiakkaille joten niilläkään ei pääse pitkälle testauksessa. Sivun jota testataan pitää olla volyymiltaan suuri, jotta datan kerääminen ei kestä kauaa. Kun testaus paljastaa hyvän tuloksen jostain elementistä, jatka sen testaamista asettamalla sille lisäpainoa jolloin tulos saattaa edelleen parantua (esim. hyvä otsikko johon lisätään myös kuva). Testaaminen itsessään vaatii analyticisin hyvää osaamista sekä mahdollisuutta tuottaa omasta sivustaan useita eri versioita.

Lähteitä:
http://support.google.com/analytics/bin/answer.py?hl=en&answer=1745149