keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Valmismatkalaki ja kuluttajansuojalaki

Tehtävä 3

Kerro lyhyesti valmismatkalaista ja kuluttajasuojalaista. Missä niitä sovelletaan ja miten?


Valmismatkalakia sovelletaan valmismatkan markkinointiin ja valmismatkaa koskevaan sopimukseen, kun matkan tarjoaa matkailupalveluksia muutoin kuin satunnaisesti järjestävä tai välittävä elinkeinonharjoittaja vastiketta vastaan, ja matka kestää yli 24 tuntia tai sisältää majoituksen yön aikana.

Valmismatkalla tarkoitetaan etukäteen järjestettyä ja yhdistettyyn hintaan tarjottua palveluyhdistelmää, johon sisältyy vähintään:
- kuljetus ja majoitus, tai
- kuljetus tai majoitus, sekä
- lisäksi muu kokonaisuuden kannalta olennainen matkailupalvelus esim muu siirtyminen (ei ruokailu yms joka ei ollennaisesti vaikuta matkan hintaan)

Jos elinkeinoharjoittaja eli yritys on etukäteen järjestänyt (joko omasta toimesta tai asiakkaan toiveesta) palvelun ja tarjoaa sitä yhdistettyyn hintaan sovelletaan valmismatkalakia. Edellyttäen että palveluiden yhdistelmää ei voida tarjota samaan hintaan jos ne ostetaan erikseen (vaikka ne laskutettaisiin erikseen) Jos asiakas itse suunnittelee ja järjestää yhdistelmän ei se kuulu valmismatkalain alle.

Valmismatkalaki antaa määräyksiä valmismatkan suhteen seuraavista asioista:
- Valmismatkan markkinoinnissa annettavista tiedoista
-Sopimuksen tekemisestä ja
- Matkanjärjestäjän oikeuden peruuttaa matka ja muuttaa matkajärjestelyjä ylivoimaisen esteen tai vähäisen osanottajamäärän takia
- Korvaavasta matkasta matkan peruuntuessa
- Ulkomaan valmismatkasopimuksen syntymisestä
- Hinnan muutoksista
- Matkustajan oikeudesta peruuttaa sopimus
- Matkanjärjestäjän velvollisuuksista ja sopimusrikkomuksen seuraamuksista
 

Kuluttajansuojalain säännökset ovat pääsääntöisesti pakottavia lain säännöksiä, mitä tällä tarkoitetaan?


Kuluttajansuojalakia sovelletaan kun elinkeinonharjoittaja välittää hyödykkeitä kuluttajille. Se koskee  kulutushyödykkeiden tarjontaa, myyntiä ja muuta markkinointia elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Kulutushyödykkeellä tarkoitetaan tässä laissa tavaroita, palveluksia sekä muita hyödykkeitä ja etuuksia, joita tarjotaan luonnollisille henkilöille tai joita tällaiset henkilöt olennaisessa määrässä hankkivat yksityistä talouttaan varten.

Lakia sovelletaan; kulutushyödykkeiden koti- ja etämyyntiin, rahoituspalvelujen ja -välineiden etämyyntiin, kuluttajaluottoihin, kuluttajapalvelusopimuksiin, kuluttajankaupassa valmistettavan tavaran tilaukseen, kuluttajapalvelusopimuksiin, taloelementtien kauppoihin, rakennusurakoihin, aikaosuuksiin ja pitkäkestoisiin lomatuotteisiin.

Kuluttajansuojalaki antaa myös määräyksiä kulutushyödykkeiden markkinointiin ja menettelyyn asiakassuhteessa. Kuluttajansuojalaki määrittää markkinoinnista;
- hyvän tavan vastaisen markkinoinnin ja se on ristiriidassa yleisesti hyväksyttyjen yhteiskunnallisten arvojen  kanssa ( jolla tarkoitetaan mm. ihmisarvoa loukkaavaa, uskonnollista tai poliittista vakaumusta, siinä esiintyy sukupuoleen, ikään, etniseen tai kansalliseen alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään seikkaan perustuvaa syrjintää, siinä suhtaudutaan hyväksyvästi toimintaan, jossa vaarannetaan terveyttä, yleistä turvallisuutta tai ympäristöä tai se on suunnattu alaikäiselle)
- Markkinoinnin tulee olla tunnistettavaa ja siitä pitää poistaa sekaannuksen vaara
- Ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja
- Markkinnoinnissa ei saa jättää pois olennaisten tietoja
- Markkinoijalla on tiedonantovelvollisuus tarjottaessa yksilöityä kulutushyödykettä
- Markkinoinnissa ei saa käyttää aggressiivisia menettelyjä,
- Lisäksi; kulutushyödykkeiden toimittaminen ilman tilausta, hinnanalennusilmoitukset, yhdistetyt tarjoukset ja kylkiäistarjoukset sekä markkinointiarpajaisten ehtojen selkeys.
Kuluttajansuojalain säännökset ovat pääsääntöisesti pakottavia lain säännöksiä. Tämä tarkoittaa, että sopimusehdot, jotka poikkeavat kuluttajasuojalain antamista säännöksistä ostajan/kuluttajan vahingoksi, ovat mitättömiä, jollei jäljempänä laissa toisin säädetä.

 

Mitä tarkoitetaan tietosuojalla kuluttajalle suunnatussa verkkokaupassa?

Tietosuoja perustuu perustuslakiin, jossa yksityiselämän suoja on määritelty perusoikeudeksi. Tietosuojalla tarkoitetaan henkilötietojen käsittelyä tavalla, joka suojaa henkilön yksityiselämää.

Tietosuojalailla verkkokauppaa tarkoitetaan niitä säännöksiä jotka koskevat; henkilötietojen keräämistä ja käsittelyä. Kaikkia kuluttajaa koskevia tietoja, ominaisuuksia tai elinolosuhteita koskevien henkilötietojen kerääminen, tallettaminen sekä käsittely säänneltyä. Verkkokaupassa tietosuoja ja sitä säätelevä lainsäädäntö tulee huomioida henkilötietojen keräämiseen ja säilyttämiseen liittyvissä käytänteissä. Lisäksi tietosuojalainsäädäntö säätelee kerätyn tiedon hyödyntämistä esimerkiksi markkinointitarkoitukseen.

Verkkokaupankäyntiin tarvittavia asiakastietoja kerättäessä muodostuu aina henkilörekisteri. Rekisteri muodostuu riippumatta siitä, vaaditaanko asiakkaalta rekisteröityminen vai syötetäänkö tiedot kertaluonteisesti kauppatapahtuman yhteydessä.

Rekisterinpitäjän eli yrityksen, on laadittava sekä pidettävä kaikkien saatavilla olevaa lainmukaista rekisteriselostetta. Rekisterin pitäjän eli verkkokauppapalvelun tarjoajan tulee laatia jokaisesta henkilörekisteristä rekisteriseloste, jossa tulee olla muun muassa rekisterinpitäjän nimi ja yhteystiedot sekä henkilötietojen käsittelyn tarkoitus. Rekisteriselosteiden on oltava jokaisen saatavilla esimerkiksi yrityksenkotisivuilla.

Mitä tarkoitetaan etämyyntisäännöksillä, jotka koskevat elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välistä kauppaa? Mitä nämä säännökset ovat?

 Etämyynti tarkoittaa kauppaa jossa myyjä ja asiakas eivät ole toistensa läsnä, eli kaupankäynti käydään jonkin etätarjontamenetelmän avulla. Etätarjontamenetelmällä tarkoitetaan markkinointitai myyntitapaa, joka on järjestetty niin, että sen pääasiallisena tavoitteena voidaan katsoa olevan sopimusten tekeminen etäviestimen avulla Etäviestimellä tarkoitetaan puhelinta, postia,televisiota, tietoverkkoa tai muuta välinettä, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että osapuolet ovat yhtä aikaa läsnä Etämyyntisäännökset koskevat kuluttajaa suojaavia seikkoja kuten tuotteen palautus ja peruutus oikeus, hintojen ja tarjousten sitovuus
Kuluttajalle on hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekemistä annettava seuraavat tiedot:
- elinkeinonharjoittajan nimi ja osoite
- kulutushyödykkeen pääominaisuudet jahinta, toimituskulut ja maksuehdot
- toimitusta tai sopimuksen täyttämistä koskevat muut ehdot;
- sopimuksen vähimmäiskesto, jos sopimus koskee hyödykkeiden jatkuvaa tai toistuvaa toimittamista
- kaupankäynnissä käytettyjen etäviestimen käyttämisestä syntyvät kulut
- tarjouksen voimassaoloaika
- tieto peruuttamisoikeudesta tai siitä, että sitä ole
- Yritykselle näiden tietojen jättämättä antaminen on tiedonantovelvollisuuden laiminlyöntiä.

Periaatteessa etämyyntisäännökset suojaavat kuluttajaa. Esimerkiksi: kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus 14 päivän kuluessa vahvistuksen vastaanottamisesta taikka tavaran kaupassa tavaran tai ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.
 

Mitä tarkoittaa ns. muotovapaus yritysten välisissä sähköisen kaupankäynnin sopimuksissa?

Yritysten välisessä sähköisen kaupan oikeudelliset kysymykset ovat erilaisia, kuin kuluttajakaupan, koska pakottavaa lainsäädäntöä on vain hyvin vähän. Yritysten välisessä kaupankäynnissä vallitsevan sopimusvapauden vuoksi yritykset voivat pääsääntöisesti sopia keskenään sopimuksiensa sisällöstä.

Sähköisen liiketoimminan perusedellytys on, että osapuolet voivat tehdä sitovia sopimuksia keskenään. Suomessa ja useimmissa maissa tunnustetun sopimusvapauden periaatteen mukaan, sitova sopimus voidaan tehdä muotovapaasti joko kirjallisesti, suullisesti tai verkon välityksellä. Verkko-sopimukset ovat luonteeltaan etäsopimuksia, joille on ominaista suostumuksen ilmaisu tietoverkon välityksellä. Sähköisessä kaupankäynnissä tulee kiinnittää erityisesti huomiota osapuolten tunnistamiseen, näytön luotettavuuteenm kauppa - ja tiedonsiirtosopimukseen ja tietosuojaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti