keskiviikko 28. elokuuta 2013

Elämyksiä verkossa

Ennakkotehtävä - Elämys verkossa opintojaksolle


Tässä ennakkotehtävässä esittelen 5 onnistunutta sivustoa ja/tai palvelua verkossa erilaisista elämys kategorioista.

Kun pohdin elämyksiä verkossa nousee päällimmäisenä mieleen upeat puitteet ja kokemukset, joita verkossa on aika helppo luoda, jos verrataan oikeean elämään ja liiketoimintaan. Verkossa puitteet luoda upeita kokonaisuuksia ja effectejä on huomattavasti edullisempaa ja nopeampaa. Lisäksi elämyksistä verkossa nousi mieleeni ajatuksia valistuneesta internet kansasta joille ei riitä enää esim. lomamatkaa etsiessä tekstin pätkä luettelossa matkakohteesta vaan internetin maailmasta etsitään tietoa ja nykyään jo matkakohteesta elämyksiä, paljon ennen matkaa! Näillä pohdinnoilla aloin miettiä esimerkkejä eri katergorioihin jotka esittelen seuraavaksi:


Teemallisia ja immersiiivisiä

Tähän kategoriaan tuli löytää siis sivustoja ja palveluita jotka tempaavat käyttäjän toiseen, arkitodellisuudesta poikkeavaan todellisuuteen. Helposti mieleeni nousi kaikki pelit joita on tullut kokeiltua tai joista olen kuullut. Tunnetuimpana esimerkkinä toimii hyvin Second Life virtuaalimaailman pelikenttä, jossa pelaamiseen yhdistyy vahavasti myös sosiaalinen kanssakäyminen virtuaalisesti. Second Lifessä voi tavata muita käyttäjiä ympäri maailmaa, avatarien eli oimen virtuaalimaailmaan luotujen pelihahmojen välityksellä. Pelissä voi vuokrata virtuaalimaata, rakentaa tai perustaa yrityksen, tai vaan seikkailla eripuolilla "maailmaa". Second Lifellä ei ole samanlaisia pelillisiä tavoitteita kuin yleisimmissä konsoli peleissä.

Toinen samantyylinen peli on Sims, monelle tuttu tietokone pelinä mutta nykyään suuren suosion myös internetissä saavuttanut
SimsSocial, joka toimii Facebookissa. Peli on idealtaan vähän samanlainen kuin second life. Pelissä ollaan avatareja eli Sims hahmoja, siellä suoritetaan tehtäviä ja eletään elämään omien tarpeiden ympärillä. Pelissä yhdistytään kavereiden kanssa naapureiksi ja autetaan toisia etenemään pelin sisällä. Toisin kuin Secondlifessä SimsSocialissa pelataan Facebook kavereiden kanssa. Peleillä on myös kaupallisia tavoitteita, näkyvää tuote sijoittelua & mainostusta.


                                                             Sims social

Draamallisia

Seuraavan kategoriaan etsin draamallisia palveluita eli joiden kokeminen olisi jännittävää. Helposti mieleeni nousi taas pelit mutta halusin esitellä jotain vähän erilaista pelaamista. Esimerkkinä siis
Fin Toto on ravien tulosveikkaus palvelu ja kisojen seuraamiseen tarkoitettu sivusto.  Draamalliseski miellän palvelun käyttäjällä joka ottaa hyödyn ns. koko sivustostaa: Ensin kirjaudutaan sivuille ja tutustutaan kilpailuihin, veikataaan rahalla ja siirrytään seuraamaan kisoja Toto-Tv:n puolelle. Kisojen jälkeen voittosaldot näkyy omalla tilillä. Kokemuksena aika kokonaisvaltainen ja jännittävä elämys, jos on raviurheilun perään.


Räätälöitävissä jokaisen käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin

Tähän kategoriaan oli hankalampi keksiä esimerkkiä. Pieniä räätälöinnin mahdollisuuksia on monillakin sivuilla esim. oma reittiopas jossa voi suunnitella reittejä ja aikatauluja, tallentamalla ne itselleen talteen ja näin palvelun käyttö helpottuu. Elämyksen alalle tämä  ei täysin kuitenkaan mene.. Toinen esimerkki on
elämyslahjat.fi palvelu jossa elämyksiä voi ostaa lahjaksi toiselle, monen elämyksen joukosta voi valita eli "vähän kuin räätälöidä" sopivan elämyksen, tarjolla on myös avoimia lahjakortteja joilloin elämyksen valitseminen jää käyttäjälle itselleen! Tämä on helppo esimerkki jossa pääasiassa on elämykset, mutta ei niiden kokeminen verkossa! Mielettömiä elämyksiä heillä on useita ja hauska idea!


                                                               Kuva: OsvaldoROVE

Reaalimaaliman kaupalliseen kokemus, joka tapahtuu sekä verkossa että reaalimaailmassa

Tämän kategorian palvelu oli minulle helposti päätettävissä, netti shoppailua kun tulee aika paljon harrastettua. Tämän kokemuksen sain jo vuosia sitten asuessani nykissä, jossa työtehtäväni vaati usein tyylikkäitä mekkoja ja aina niitä ei viitsinyt ostaa uutena, mutta kun muodin parissa työskenteli ja sijainti oli new york, joutui työasuun panostamaan extra paljon, jota budjetti ei aina kestänyt.
Rent the runway on vaatteiden vuokraus palvelu nykin alueella; selailet sivuilta vaatteita, teet tilauksen netissä ja parin päivän päästä paketti tuodaan kotiovelle, Palvelu on myös paljon muuta; siellä voi selailla viime hetken trendejä ja seurata muiden käyttäjien kuvia jne, chattailla stylistin kanssa (kokeiltu) joka suositteli asuun korut mukaan. Hetken siellä oli käytössä myös palvelu jonne sai ladattu oman kuvan ja "kokeiltua" vaatetta ylle. Toimivaa luksusta joka toimi nykissä (kun työnantaja sponsoroi)!

En tiedä onko tämä nyt elämys ihan siinä sanan muodossa, mutta hyvä kokemus se oli minulle verkossa ja reaalielämässä yhdistetysti, illat pitkät kun selaili mekko vaihtoehtoja ja katsoi käytäjien kuvia niistä!

Toinen samantapainen sivusto on asos.com nettikauppa, jossa vaatteista on tehty videot, joita ostaja voi katsoa ennen ostopäätöksen tekemistä, elämys ainakin tälläiselle nettishoppailun suurkuluttajalle :). Videon tuoma lisä ostokokemukseen on mielestäni hyvä, koska se vahvistaa ostopäätöstä kun näkee miten vaateliikkuu ja saa näkökulman joka suunnasta.

Näillä pohdinnoilla liikenteeseen, ajatukset elämyksistä verkossa toivottavasti vahvistuvat opintojakson aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti